wildebijen.nl

Wildebijen.nl
Insectenplanten.nl
Wildewespen.nl
Zoeken op bijen
Vliegkalender
Hulp voor bijen

Heb je last van bijen?

Overlast van bijen? Dat is vervelend. Maar kijk eerst eens goed of het wel bijen zijn. Vaak zijn het vliegen of wespen. Bijen vormen zelden een bron van overlast. Toch is dit één van de meest bekeken pagina's van wildebijen.nl. De angst voor deze insecten, vaak ten onrechte, zit er blijkbaar goed in.

Zijn het wellicht honingbijen? Dan is het mogelijk een zwerm: een volk dat op zoek is naar een nieuw onderkomen. In de tweede helft van de maand mei en juni komen de meeste bijenzwermen voor, maar met een warm voorjaar soms ook eerder. In de maanden daarvoor is het ongebruikelijk dat het een zwerm honingbijen is (op 20 april 2019 vloog er een zwerm in Lievelde, in de Achterhoek.)

Strijkt een zwerm neer in jouw tuin (de honingbijenkoningin gaat ergens zitten en vele werksters kruipen, na verloop van tijd, om haar heen)? Bel dan een imker uit de omgeving. De politie weet vaak wel wie. Deze imker zal graag de honingzwerm weghalen en het is een belevenis om te zien hoe hij dat doet. Honingbijen die zijn gaan zwermen, zijn niet gevaarlijk. Ze hebben geen nest te verdedigen en zijn heel 'vriendelijk'. Een imker zal het je demonstreren. Zitten ze in de spouwmuur? Dan is het voor de imker lastig om ze te verwijderen. Overleg met hem wat te doen. De uitwerpselen van honingbijen - omdat één volk uit duizenden bijen bestaat - kunnen wel tot enige overlast leiden. Vooral als de imker in de buurt vele volken heeft en net de schone was buiten aan de lijn hangt.

Heb je een kolonie zandbijen in jouw tuin? Gefeliciteerd! Last zal je niet van ze hebben, elk vrouwtje maakt een klein gangetje van nog geen centimeter doorsnee. Ze knagen niet aan wortels van je planten: hun graafwerk is juist goed, het verluchtigt de grond. Na een paar weken zijn de cellen klaar en zie je ze niet meer vliegen. Dus overlast is er nauwelijks. En let volgend jaar op of je ze weer ziet vliegen.

Vanaf begin april beginnen ook de metselbijen te vliegen. De Rosse metselbij komt ook in stedelijk gebied voor. Het is een solitaire bij, dus het wordt geen groot volk van duizenden bijen (zoals bij honingbijen). Hoogstens een tiental bijen die maar een paar weken leven en dan dood gaan (de door het vrouwtje gelegde eitjes worden pas volgend jaar weer bijen). Dus ook hier is de overlast zeer beperkt.
Foto: Rosse metselbijen in deurpost bijenfoto.

Heb je een hommelnestje in je tuin? Ook dat is een felicitatie waard. Wellicht heb je iets meer last van het heen en weer vliegen van de werksters. Niet echt handig als ze vlak bij jouw terras zitten, maar bedenk: volgend jaar zitten ze er hoogst waarschijnlijk niet meer. De nieuwe koningin zal een nieuwe plek zoeken en de oude gaat vanzelf dood. Boomhommels willen nog wel eens in een vogelnestkastje trekken, zie foto. Zij vinden verstoring niet leuk.

Het beste advies?
Bestudeer eens het leven van zo'n bijtje. Probeer er achter te komen op welke planten jouw wildebijen vliegen. Zie je ook mannetjes? Die hebben een iets langere antenne. Maar pas op: nog even en je wilt alles weten over deze interessante insecten.

© verKennemerland.nl/Huib Koel, 2003-2023 Uitleg en gebruikte bronnen