naar geslacht wildebijen.nl

Wildebijen.nl
Insectenplanten.nl
Wildewespen.nl
Zoek op bijen
Naar geslacht
Vorige bij
Bijenradar

geslacht:
soortnaam:
species:



sub-familie:
genus:
nummer:

vliegtijd:
hoofdvliegtijd V:
hoofdvliegtijd M:
lengte V:
lengte: M

nestkeuze:
sociaal gedrag:

presentie:
aantal uurhokken:
Rode lijst:
trend:

Wol- en harsbijen
Kleine harsbij
Anthidium strigatum
(Panzer, 1805)
Anthidiellum strigatum

Megachilinae
Anthidium
061005

juni t/m augustus
eind juli
begin juli
6-7mm
6-7mm

metselt cocondruppel
solitair

vrij algemeen
78
niet bedreigd
stabiel


H.Bellmann, Volkersen(BRD), aug 1970
Kleine Harsbij
Anthidium strigatum
© foto: dr. Heiko Bellmann


Verspreiding Anthidiellum strigatum in NL
2014/16 bron: Waarneming.nl

Verspreiding Kleine harsbij in BelgiŽ
2014/16 bron: Waarnemingen.be

Omschrijving:
De Kleine harsbij, (Anthidium strigatum/Anthidiellum strigatum komt in Nederland voornamelijk in het midden en oosten van het land voor op droge en warme plekken. De noordelijkste waarneming komt uit Assen. De nesten (zie foto) zijn echter nog nooit in Nederland gevonden. De vrouwtjes metselen deze zelf van plantenvezels en hars. Nauwelijks 1 cm lang en druppelvormig, hangend aan een steen of tak met name in de buurt van naaldbomen (hars). Mannetjes worden vaak slapend, hangend aan een grasstengel, aangetroffen.

De Kleine harsbij begint in het begin van de maand juni met bouwen. De larve groeit in de nazomer, spint zich in en overwintert als rustlarve. De verpopping vindt in het voorjaar plaats.

De Kleine harsbij is de kleinste van de familie. Het lichaam is met talrijke kleine gele streepjes versierd. De onderzijde van het borststuk is wit. De Kleine harsbij vliegt vooral op de gewone en de moerasrolklaver, maar ook op gele composieten.
  gezien op planten: Gewone rolklaver
Moerasrolklaver

Kruipend stalkruid
Akkerdistel
Gele composieten
Lotus corniculatus
Lotus pedunculatus
Ononis repens
Cirsium arvense
Asteraceae
  nestparasiet: Gele tubebij
Reuzenertswesp
Stelis signata
Leucospis dorsigera

© Wildebijen.nl, 2003-2017 Uitleg en gebruikte bronnen